Beranda Daerah Bintan

Dihadiri Tuan dan Puan dari Malaysia, Sultan Bentan Berikan Darjah Kebesaran

0
Sultan Bentan Huzrin Hood dalam kegiatan pemberian gelar kebesaran Sempena Hari Ulang Tahun Sultan Bentan-f/istimewa

BINTAN (HAKA) – Sultan Bentan Huzrin Hood memberikan darjah kebesaran kepada sejumlah pihak di Graha Istana Tayan, Kalimantan Barat, Sabtu (6/11/2021) kemarin.

Sultan Bentan Huzrin Hood menyampaikan, pemberian gelar kebesaran tersebut sempena Hari Ulang Tahun Sultan Bentan.

“Sebagaimana agenda tahunan Kesultanan Bentan memberikan gelaran dan darjah kebesaran kepada pihak-pihak yang berjasa dan dianggap kerabat Kesultanan Bentan,” katanya.

Adapun bentuk dan penerimaan gelar tersebut lanjutnya, yakni Darjah kerabat Yang Maha Utama Diraja Bintan (D. K. B) diberikan kepada Panembahan Anom Gusti Yusri.

Sh Raja Tayan Dymm Sultan Gontar Kerajaan Aru, Habib Ishak Al Mutahar dari Pontianak, Tengku Ahmad Saputra Ampon Seunangan, dari Aceh, dan Pangeran Ratu Gusti Kamboja Raja Matan.

Kemudian, sambungnya, peringkat pertama, untuk gelar Dato Sri diberikan kepada Tuan Abdi Nurkamil Mawardi bergelar pangeran muda elang perkasa dari Pontianak, dan Tuan Nashrul bin mohd Mokhtar dari Malaysia.

Selanjutnya, peringkat kedua, untuk gelar dato, diberikan kepada Tuan kamal bin A. Rahman dari Malaysia, Tuan Yusof Bin Ali Malaysia, Tuan Mohd Yunos Bin Balek dari Malaysia.

Puan Hasspalela Binti Mohammed Hassan dari Malaysia, Puan Faridah Binti Bahrom dari Malaysia, Tuan Mohamad Ali Bin Zolkefli dari Malaysia, Tuan Mohd Shahlizam Bin Mohd dari Malaysia.

Tuan Arba’in Bin MD Yusof dari Malaysia, Tuan Hamizan Bin Sahar dari Malaysia, Tuan Ja’afar bin Hashim dari Malaysia.

Tuan Zaidi bin Zainudin dari Malaysia, Tuan Shahrin Bin Hashim dari Malaysia, Puan Dr. Rohaidah Binti Kamaruddin dari Malaysia, Tuan Fatchurrohman Nugroho dari Indonesia, dan Tuan Haji Subhan Nur dari Indonesia.(kar)

Baca juga:  Tak Dikenai PPnBM, Harga Ertiga dan XL7 di Suzuki Tanjungpinang Lebih Murah

TINGGALKAN KOMENTAR

Silakan masukkan komentar anda!
Silakan masukkan nama Anda di sini